Je zelfgemaakte kunstwerken verkopen – deel 2: offline

Ook buiten het internet om kun je allerlei kanalen vinden om je werk aan de man/vrouw te brengen. In dit blog beschrijf ik wat ik de afgelopen jaren heb ervaren en ben tegengekomen bij het verkopen van mijn zelfgemaakte werk. In deel 1 heb ik vooral het online verkopen onder de loep genomen, dit deel gaat over de offline mogelijkheden.

Familie en vrienden

De eerste plek waar je waarschijnlijk wat zult verkopen is in je eigen familie of vriendenkring. Je wil natuurlijk niet de verkoper uit gaan hangen, tenminste ik vind dat niks. Maar je mag natuurlijk wel vertellen waar je mee bezig bent en je werk laten zien. Ik krijg vaak ergen enthousiaste reacties. Mijn eerste verjaardagskalender heb ik ook gemaakt na advies van de mensen om mij heen. Dat ie dan bij je familie op de wc hangt is natuurlijk erg leuk om te zien. De prijs die je vraagt is een verhaal apart, hier zal ik later nog eens wat over schrijven. Laat bijvoorbeeld ook visitekaartjes maken zodat mensen makkelijker weten hoe ze je kunnen vinden.

kalendervisite

Laagdrempelige expositie mogelijkheden

In je omgeving zijn er ongetwijfeld restaurants, bibliotheken, buurthuizen of andere openbare gelegenheden waar men kunst aan de muur heeft hangen. Vaak is dit werk van lokale kunstenaars die net als wij hun werk willen laten zien en als het kan ook nog wel wat willen verkopen. Kijk en vraag eens rond in je buurt of aan collega creatieven. Vaak zijn er geen kosten aan verbonden.

Kunst en hobbymarkten

Op heel veel plaatsen worden crea- lifelstyle- of kunstmarkten georganiseerd. Hier kun je vaak een kraam huren, dit kost echter wel wat. Hier moet je dan rekening mee houden bij het aanbieden van je werk, het is natuurlijk niet de bedoeling dat een dagje ‘op de markt staan’ je geld gaat kosten in plaats van opleveren. Het is eigenlijk de bedoeling dat je meer overhoud dan de kraamkosten en je materiaalkosten. Mijn ervaring is dat je het gewoon moet uitproberen, en duimen dat het droog blijft. Want slecht weer is dodelijk voor een markt helaas.

Popup winkels

Een redelijk nieuw initiatief wat ik de afgelopen tijd ben tegengekomen is de zogenaamde popup winkel. Dit is een tijdelijke winkel in een leegstaand winkelpand. Je kan ook zelf een popup store huren met een aantal mede creatieven en zo de kosten delen. Soms zijn pandeigenaren zelfs bereid om je een lagere prijs te laten betalen omdat leegstand slechter is voor de omgeving en het pand zelf.

Kunstprijzen

Af en toe doe ik mee aan een kunstprijs. Hiervoor moet je dan een werk maken wat voldoet aan het thema of onderwerp wat ze geven. Omdat er vaak heel veel deelnemers zijn is de kans dat je iets wint klein. Maar het geeft je wel de mogelijkheid om je werk onder de aandacht te brengen. Ik vind het zelf prettig om zo af en toe een doel te hebben om een werkstuk voor te maken. In het najaar is er weer de Groene Hart Kunstprijs, ik heb me reeds opgegeven. Hieronder mijn inzending van 2013.

sculpGHK4_k

 

Follow me for updates on my artwork:
Share my work if you like it:
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *