Je zelfgemaakte kunstwerken verkopen – deel 1: online

Een vraag waar iedere creatieve zich wel mee bezig houdt: hoe verkoop je je eigen werk. Als je al wat meer divers werk hebt gemaakt dan wil je deze kunstwerken of andere handgemaakte artikelen waarschijnlijk ook aan de man brengen. Inmiddels ben ik zelf al mijn hele leven creatief bezig op diverse vlakken. De laatste jaren is dit serieuzer geworden en ben ik ook gaan uitproberen wat voor mij het beste werkt qua verkopen. In dit stuk wil ik dat graag delen.

Etsy, Da Wanda en Metdehand

Ik ben een enorme fan van Etsy. Deze ‘marktplaats’ voor creatieven heeft de wereld voor mij kleiner gemaakt. Inmiddels heb ik 3 jaar een eigen shop op Etsy en het is het enige kanaal waar ik serieus werk verkocht heb. Over Etsy kan ik nog veel blogs vullen, en dat wil ik ook nog gaan doen.

Het belangrijkste bij Etsy is: volhouden. Naast natuurlijk genoeg kwalitatief goede items in je shop. Het lijkt eng om over de hele wereld je werk te verkopen, maar mij gaf het een enorme kick dat mensen in de VS of Nieuw Zeeland graag mijn werk zien en er voor willen betalen. Het is niet duur om je items op Etsy te zetten: per item 0,20 dollar voor 4 maanden. Mijn ervaring is dat ik gedurende de jaren veel kennis heb opgedaan door gewoon te beginnen. Je kunt behalve serieus bedoelde kunstuitingen ook prima sieraden of andere zelfgemaakte gebruiksvoorwerpen verkopen via Etsy.

Naast Etsy heb je ook nog Da Wanda (Duits) en Metdehand (Nederlands) Sommige mensen verkopen prima op deze sites, voor mij heeft het niet veel opgeleverd.

il_570xN.407482165_sdlb

Online galeries

Er zijn diverse online galeries, helaas heb ik via deze verkoopkanalen nog geen verkopen gehad, maar dat kan voor elk werk verschillen. Een paar online galeries zal ik hier noemen:

  • Seesle.nl Hier kun je 10 items plaatsen voor 15 euro per jaar.
  • Artolive.nl/ Hier kun je je werk verkopen of uitlenen, een account kost € 29,95 per jaar.
  • Exto.nl– Hier kun je gratis een galerie maken

Marktplaats heb ik ook geprobeerd, maar de roulatie is dusdanig snel dat je werk bijna niet gevonden wordt en je dus ook niet zo snel kopers zal hebben.

Een eigen webshop

Ik heb een eigen webshop gehad, maar je krijgt niet zomaar bezoekers in je ‘winkel’. En dan moeten ze je nog voldoende vertrouwen om van je te willen kopen. Met alle bovengenoemde mogelijkheden is dat al beter gewaarborgd. Daarnaast is het een flinke klus om alles in je shop te zetten. Nu moet dat op de bovenstaande sites ook, maar veel is dan al voorbereid en je kunt vaak bestaande items kopiëren om zo sneller te kunnen werken.

Andere mogelijkheden

Over Facebook, Twitter en Pinterest zal ik een ander blog schrijven. Door hier je werk te delen kun je indirect ook werk verkopen al dan niet in bekende kring.

Heb je zelf ervaring met het verkopen van je eigen werk, reacties onder deze blog zijn welkom.

sculp5_3

Lees verder in deel 2: offline verkopen

Follow me for updates on my artwork:
Share my work if you like it:
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Je zelfgemaakte kunstwerken verkopen – deel 1: online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *